Termeni Folosiți în Sistemele de Control Acces

Control Acces

Termeni Folosiți în Sistemele de Control Acces

Bine ați venit la secțiunea de Termeni Folosiți în Sistemele de Control Acces! Aici veți găsi o listă de termeni cheie utilizați în domeniul sistemelor de control acces, precum și o explicație a acestora. Aceste termeni vor fi folosiți în contextul discuțiilor noastre referitoare la sistemele de control acces și vor ajuta la înțelegerea mai bună a acestui subiect. Sistemele de control acces sunt utilizate pentru a gestiona accesul la diferite zone sau facilități și pot include mijloace de autentificare precum cititoare de carduri sau biometria. Sperăm că acest ghid va fi util pentru dvs. atunci când navigați prin lumea complexă a sistemelor de control acces și vă va ajuta să luați cele mai bune decizii pentru gestionarea accesului la diferite proprietăți sau facilități.

1. Cititor stand alone = este un echipament care asigură accesul în încăperi pe bază de cartelă de proximitate. Datorită lipsei contactelor mecanice, proprii altor tipuri de cartele acest echipament prezintă o fiabilitate deosebită și o durată de funcționare ridicată. Aceste avantaje îl fac potrivit pentru utilizarea în locuri cu circulație intensă(nu prezintă uzură în timp). Sistemul este format dintr-un cititor de proximitate cu controller inclus care memorează codurile cartelelor. Cititorul de proximitate poate fi montat pe perete sau îngropat sub tencuiala. La prezentarea unei cartel de proximitate valide in fata cititorului(3-10cm),controller-ul dă un semnal de deschidere a ușii. Pe lângă varianta”stand-alone” se poate oferi și varianta “tandem” pentru cazul în care se dorește controlul unei căi de acces în ambele sensuri.

2. Cititor de proximitate = este folosit ca și comandă de ieșire în sisteme de control acces. Conectat la sistemele autonome înregistrează ieșirea și permite funcționarea sistemului ca și Antipassback.

3. Buton de ieșire = în sisteme de control acces, pentru deschiderea ușilor cu încuietori electrice (electromagneți, bolturi electrice etc.), în caz de urgență.

4. Control rond = este destinată verificării personalului care desfășoară activități de patrulare în teren sau incinte, pe baza unui traseu și a unui program orar prestabilit.

Aplicații specific ale acesteia pot fi:

-control al rondului personalului de pază însărcinat cu patrularea în punctele cheie ale perimetrelor monitorizate, spre exemplu platforma de producție, campusuri universitare, etc;
-control al rondului personalului de asistentă medicală în spitale;
-control al mentenanței și inspecției echipamentelor sau utilajelor aflate pe perimetre extinse;
control al traseelor de livrare mărfuri, s.a.m.d.

5. Cititor biometric = sunt o alternativă modernă de securizare a intrărilor, securizare realizată prin folosirea sistemului dual de control al accesului (PIN/PROX si amprentă digitală).

6. Turnichet = sunt dispozitive electromecanice gândite să împarta fluxul de persoane la unu (o singură persoană poate trece prin turnichet la un moment dat). Mai mulți turnicheți aliniați pot forma căi de trecere, fără a mai fi necesara instalarea unor bariere de ghidaj suplimentare.
Turnicheții și porțile batante sunt compatibile cu orice tip de aplicație electronică de acces control.

7. Centrala control acces = dispozitiv de comandă pentru cititoare de proximitate, electromagneți

8. Electromagnet = dispozitiv de reținere al unei uși atunci când primește alimentare / este întreruptă alimentarea cu energie.