SSD sau HDD

ssd vs hdd 1

SSD sau HDD

Inainte de a examina principalele diferente intre un HDD si un SSD, sa ne familiarizam mai intai cu aceste componente si cu originea termenilor.

HDD (Hard Disk Drive) sau unitatea de disc dur este o componentă a computerului care stochează datele pe un disc mecanic. A fost inventată în 1956 și a devenit una dintre cele mai importante componente ale computerului până în anii ’90. HDD funcționează prin intermediul unor discuri mecanice și capete magnetice care sunt legate prin intermediul unui braț metalic.

SSD (Solid State Drive) sau unitatea de disc solid este o componentă a computerului care stochează datele pe microcipuri în memoria non-volatilă. A apărut în anii ’90, dar a devenit accesibil publicului larg în 2010, când prețurile au început să scadă. SSD nu are componente mobile sau mecanice, ci este construit doar din microcipuri.

In cazul HDD-ului, timpul de așteptare este puțin mai mare decât in cazul SSD-ului.
Un SSD este mult mai rapid, mai ușor si mai silențios decât un HDD.
Datorita faptului ca SSD-ul nu este creat din părți mobile, acesta se va comporta mai bine in cazul declanșării unui soc mecanic. De asemenea, SSD-urile sunt mult mai rezistente la variațiile de temperatura.
In cazul recuperării datelor de pe o unitate defecta, ai mai multe șanse sa le obții de pe un HDD decât de pe un SSD, si asta pentru ca procedura de recuperare de pe un SSD este mult mai costisitoare si se realizează printr-un proces ceva mai complicat.
O alta diferența majora intre cele 2 tipuri de unități este prețul → un SSD costa mult mai mult decât un HDD. Însă prețul ar trebui privit si din prisma capacității de stocare. HDD-ul rămâne o opțiune viabila atunci când vorbim despre capacități mari de stocare, la preturi avantajoase.
SSD-urile sunt capabile sa citească si sa scrie date infinit mai repede decât un HDD. De exemplu, unele modele de SSD-uri copiază fișiere cu o rata medie de 237.8 MBps, in timp de unele HDD rămân la 33.9 MBps.
Din punct de vedere al duratei de viata a bateriei, tot SSD-urile se descurca mai bine, si asta pentru ca ele consuma mai putina energie decât HDD-urile, neavând nicio componenta in mișcare.
Daca ar fi sa facem un test al accidentelor involuntare sau al căzăturilor, tot SSD-urile s-ar descurca mai bine . Ai ghicit, tot datorita faptului ca nu are componente delicate si in mișcare.