Termeni Folosiți în Sistemele de Securitate

Supravegehre Video

1. Autofocus = reprezintă un sistem care permite camerelor de supraveghere să focalizeze automat pe subiecții aflați în zona de supraveghere a camerei în funcție de punctele de focalizare predefinite.

2. Filtru IR = reprezintă un filtru de culoare care blochează lumina infraroșie, astfel se obțin culori cât mai naturale fără a fi denaturate. Acest filtru se activează și dezactivează automat fiind controlat de un mecanism cu senzor.

3. Rezoluție Orizontală = reprezintă numărul maxim de linii alternative albe și negre, din imaginea camerei. O rezoluție de 400 linii TV reprezintă 200 de linii negre distincte și 200 de linii albe distincte numărate pe orizontala imaginii si egale cu înălțimea acesteia. Acest parametru este cunoscut și sub numele de “Linii de rezoluție orizontală” fiind foarte important pentru caracteristicile camerelor.

4. Unghi de vizualizare = acest parametru se obține din oricare dimensiune a imaginii ( verticală, orizontală sau diagonală) dimensiunea senzorului pe care este montată lentila precum și distanța focală a acesteia. Cu cât distanța focală este mai mică unghiul de vizualizare va fi mai mare.

5. Pelco D = reprezintă un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunică în sistem hexazecimal pe 7 biți.

6. BLC (Backlight Compensation) = ajustează automat intensitatea luminoasă, cu scopul de a reda mai multe detalii în zonele întunecate. Un exemplu potrivit ar fi imaginea feţei unui om având ca fundal soarele intr-o zi senină.

7. WDR (Wide Dynamic Range) = tehnologia WDR permite camerei de supraveghere să filtreze lumina venită din spatele unui obiect, și astfel să permită vizualizarea de detalii sporite asupra obiectului.

8. AGC (Automatic Gain Control  = control automat al amplificării care menţine un nivel constant de ieşire, amplificând semnalul proporţional cu nivelul de interferenţe. Imaginea devine astfel mai clară dar are în acelaşi timp un aspect artificial. Cu această funcţie oprită, imaginea îşi recapată aspectul natural dar devine granulată.

9. EE/AI (Electronic Exposure/Auto Iris) =modul EE adaptează timpul de expunere la intensitatea luminii. În modul AI, timpul de expunere este constant (1/60 sau 1/50 s), cantitatea de lumină ce ajunge la senzor este reglată de obiectivele cu funcţie auto-iris (Auto Iris).

10. RS485= reprezintă un standard de comunicare serială de tip binar între dispozitivele unui sistem de supraveghere de exemplu între DVR și o Camera Speed Dome.

11. Balun (balance-unbalance) =este un dispozitiv electric de transformare a semnalelor electrice balansate în semnale nebalansate și invers. De asemenea se folosesc și pentru conectarea cablurilor cu impedante diferite.

12. BNC (Bayonet Neill–Concelman) = este un conector rapid folosit pentru transmiterea semnalului video prin cablul coaxial. În CCTV cele mai uzuale standarde sunt RG59 cu impedanta de 75 ohm și RG60 cu impedanta de 50 ohm.

13. Cablu UTP(Unshielded Twisted Pair) =este cea mai des întâlnită variantă de cablu din rețelele de date. În supraveghere se folosește acest tip de cablu datorită faptului că este format din 4 perechi de fire permițând traseului de alimentare și celui de semnal să se realizeze cu un singur cablu.

14. Cablu Coaxial = este un cablu electric, care se compune dintr-un fir conductor înconjurat de un material izolator, înconjurat de un alt învelis conductor la rândul său , acoperit de un ultim strat izolator. La instalațiile CCTV se folosesc standardele RG6 si RG59 (75 Ohm), în general pentru distanțe mici (max. 100m).

15. MPEG (Moving Picture Experts Group) = este un standard de codare video digitală cu o rată de compresie medie. În CCTV acest standard a fost înlocuit cu H264, care este de aproximativ 2 ori mai eficient.

16. H264 = este un standard de codare video digitală cu o rată de compresie ridicată. Față de MPEG, are o rată de compresie dublă și astfel înregistrările vor ocupa un spațiu mult mai mic pe Hard Disk și transmisia datelor prin internet va fi mai rapidă.

17. PTZ = reprezintă un tip de control al mișcării camerelor de supraveghere pe 2 axe și a controlului lentilei: axa orizontală (Pan), axa verticală (Tilt) și apropiere/departare imagine (Zoom).

18. Decibel = reprezinătă o scară logaritmică care de obicei definește puterea sau intensitatea. În cazul echipamentelor CCTV se referă la intensitatea semnalului electric.

19. Detecție mișcare = reprezintă o funcție a softului de înregistrare prin care campul de vizibilitate al camerei este analizat astfel încât la apariția oricarei schimbări de poziție sau de viteză al unui obiect, acesta să reacționeze conform instrucțiunilor date de către utilizator.

20. ATR (Adaptive Tone Reproduction = reprezintă o funcție a camerelor de supraveghere care permite reglarea gradației compensării luminii pentru îmbunătățirea contrastului subiecților care se află în zone cu multiple grade de luminozitate.

21. Anti-CR (Anti-Color Rolling) = funcţie împotriva fluctuaţiilor coloristice; când camera este utilizată în interioare iluminate de lămpi flourescente, ce fluctuează, culorile de pe imagine par a „pluti”, nuanţele acestora schimbându-se deoarece nu există o sincronizare între viteza obturatorului şi frecvenţa la care lucrează balastul electronic al corpului de iluminat, având în vedere alimentarea camerei de la o sursă de curent DC.

22. AWB (Auto White Balance) = culoarea albă este detectată automat şi folosită pentru balansul de culoare. Funcţia este potrivită pentru locaţiile în care temperatura culorilor deviază foarte puţin, în celelalte situaţii fiind recomandată opţiunea ATW.

23. D-WDR (Digital Wide Dynamic Range) = tehnologia D-WDR permite camerei de supraveghere să filtreze lumina venită din spatele unui obiect, și astfel să permită vizualizarea de detalii sporite asupra obiectului. DWDR este practic o tehnologie implementată la nivel de procesor de semnal digital al camerei (DSP). Ea constă în captarea a două imagini (Una supraexpusă și una subexpusă) și combinarea lor, printr-un procedeu asemănător mediei aritmetice.

24. DNR (Digital Noise Reduction) = circuit şi/sau algoritm care ajută la reducerea „zgomotului”, oferind astfel un raport semnal/zgomot îmbunătăţit. Sistemul 3D DNR compară cadre subsecvente în încercarea de a depista orice anomalie. În cazul în care, ca urmare a acestei analize, se constată o diferenţă între 2 cadre consecutive cauzate de apariţia unei interferenţe, softul înlătură granulaţiile, înlocuindu-le cu valori medii calculate între cele 2 cadre alăturate.

25. HLC (High Light Compensation) = protejează imaginea împotriva supraexpunerii cauzate de obiecte srălucitoare ex: farurile automobilelor.

26. Infrarosu = lumina infraroşu este generata de ledurile IR ale camerelor de supraveghere si reflectata de suprafete, aceasta fiind invizibila pentru ochiul uman. Este utilizată pentru supravegherea pe timp de noapte, imaginile rezultate fiind alb-negru.

27. DVR (Digital Video Recorder) = este un dispozitiv desine stătător cu ajutorul căruia semnalul video este captat în format digital și înregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din rețeaua locală.

28. Placa de captura = acest dispozitiv se montează într-un computer și cu ajutorul acestuia semnalul video este captat în format digital și înregistrat pe diferite suporturi de stocare: Hard Disk, CD/DVD, USB Stick, carduri de memorie sau dispozitive de stocare din rețeaua locală, conectate la computerul respectiv.

29. CCD  = reprezintă un dispozitiv care transformă lumina în semnale electrice din care se formează apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca lumina captată de către pixeli este transportă către marginea acestuia unde este transformată în semnal digital. Spre deosebire de senzorul CMOS acest senzor are o sensibilitate mai mare la un nivel scăzut de lumină, dar consumul electric este mult mai mare.

30. CMOS =reprezintă un dispozitiv care transformă lumina in semnale electrice din care se formează apoi imaginea video. Specific la acest tip de senzor este ca fiecare pixel care captează lumina este conectat la un circuit de transformare în semnal digital. Astfel spre deosebire de senzorul CCD, nu va mai trebui transportată către marginea senzorului. Dezavantajul acestor circuite aflate pe senzor îl reprezintă reducerea suprafeței de captare a luminii, micșorând sensibilitatea acestuia.

31. Video server = unitate de calcul dedicată (specializată) ce face doar un serviciu: primește semnalul video analogic de la camere,îl digitalizează și îl transmite în rețea prin internet sau GSM.

32. Zoom = transfocatorul, puterea lentilei, de câte ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentilă variofocală cu f=10 – 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori).Raport între distanța focală finală (telefoto) și inițială (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mări imaginea wide de 11 ori.

33. Semnal analog = majoritatea camerelor CCTV chiar dacă au electronica cu microprocesoare și componente digitale ce prelucrează semnalul, dau la ieșire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil și sincronizări de frecvență). Standardele pt.semnal video analogic sunt NTSC (SUA) si PAL (Europa).

34. Ieșire de looping = ieșirea unui dispozitiv ce permite conectarea în paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat același semnal. Se folosesc mufe tip T.

35. Iris = diafragma mecanică ce poate fi variată manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcătuit din sectoare circulare parțial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumină ce pătrunde prin obiectiv.
Există și iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumină ce pătrunde spre senzorul de imagine), este obținut electronic printr-un control al sensibilității.

36. Lentila autoiris = compensează variațiile mari ale intensității luminii (de la soare la umbră).Irisul mecanic (cu un motoraș) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului și deschide sau închide irisul în funcție de lumină.
Irisul electronic care utilizează dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai puțin performant decât clasicul iris mecanic ce închide fizic diametrul lentilei cu o diafragmă și protejează senzorul de imagine la lumină foarte puternică.

37. Lentilă cu iris manual = deschiderea irisului se reglează manual. Se folosește la camere video montate în locuri cu iluminare constantă.

38. Lentilă varifocală = schimbă distanța focală și implicit unghiul vizual și zoomul.

39. Lentilă cu zoom = schimbă distanța focală manual sau automat la comanda operatorului de la o unitate de control. Apropie-depărtează subiectul și implicit unghiul vizual scade sau crește.

40. Lentile CS Mount = lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formează imaginea la 12,5mm în spatele lentilei (obiectivului).

41. Clasa de protecție IP = standard de protecție la intemperii (apă, praf) și obiecte străine ce pot influența fiabilitatea camerelor video.Clasa de protecție este dată de inițialele IP urmate de două cifre și în unele cazuri și litere suplimentare. Ex: IP68B.
Prima cifră semnifică protecția împotriva accesului obiectelor străine.0 … 6. 0 protecție minimă; 6 protecție maximă praf.
A doua cifra semnifică protecția împotriva accesului apei.0 …8. 0 minimă; 8 maximă, submersibilă.
Prima literă (după cele două cifre) semnifică:
A) protecție împotriva acces cu palma
B) protecție împotriva acces cu degetul
C) protecție împotriva acces cu unelte
D) protecție împotriva acces cu un cablu
În situații speciale mai pot apărea și litere suplimentare : H,M,S,W (nu fac obiectul vânzărilor de pe acest site).

42. Linii TV  = ale unei camere de supraveghere se referă la numărul de linii orizontale și verticale care se pot distinge pe ecran.
Rezoluția camerelor de supraveghere video analogice se măsoară in linii TV și majoritate se încadrează între 380 linii TV pănâ la 600 linii TV. Puține branduri se pot lăuda că produc camere de supraveghere cu peste 600 linii TV.
Camerele de supraveghere video se pot clasifica după rezoluție astfel:
– Rezoluție mică: între 330 și 400 linii TV
– Rezoluțe medie: între 420 linii TV și 480 linii TV
– Rezoluție înaltă: peste 520 linii TV – 650 linii TV

43. Pixeli = un pixel este cel mai mic element al unei imagini digitale.
Rezoluțiile cele mai frecvente la monitoarele calculatoarelor sunt: 1024×768 si 1280×1024 pixeli. Aparatele foto digitale au rezoluții de 5-12 mega pixeli și astfel puteți da zoom pe o imagine, și imaginea rămâne clară.
Camerele de supraveghere video digitale au rezoluții de 1-8 megapixeli.
1 Megapixel (MP) reprezintă 1 milion de pixeli, lungime x lățime.
Astfel, o imagine care are 1280 pixeli pe orizontală și 1024 pixeli pe lățime are un total de 1.310.720 pixeli, adică 1,3Megapixeli (MP).

44. Meniul OSD (On Screen Display) = o modalitate avansată de reglaj a camerelor de supraveghere video, ce permite utilizatorului/instalatorului să ajusteze un set de filtre digitale și parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul generat de respectivul echipament în funcție de locația în care aceasta este instalat.
Reglajele OSD reprezintă un progres important în evoluția tehnicii de securitate.
Câteva dintre funcțiile ce pot fi reglate folosind meniul OSD sunt:

 • Parametri de expunere (Shutter, BLC, DWDR, AGC)
 • Parametri ai imaginii (DNR, Culoare, Contrast, Luminozitate. Mirror, AWB)
 • Comportare în condiții de luminozitate scăzută (D/N, Sense UP, Timpi și praguri de sensibilitate luminoasă)
 • Funcții speciale (Zone de Privacy, Detecție de mișcare, Titlu cameră)

Sisteme de Alarmă

1. PGM-urile = sunt niște mici relee programabile (de obicei open-colector dintr-un tranzistor) ce închid sau deschid un contact.

2. Modul radio = permit extinderea facilităților unei centrale cablate în zona radio: adăugarea de periferice radio (detectori, telecomenzi, sirene, tastaturi), extinderea zonei de acoperire (repetoare radio) etc.

3. Comunicator GSM = este dezvoltat pentru a realiza o transmisie rapidă a mesajelor de alarmă de la centralele antiefracţie direct spre utilizatorul final, utilizând reţeaua GSM și orice cartelă SIM cu opțiunile apel vocal și SMS activate.

4. Sistem de securitate = ansamblul de echipamente electronice, de natură să asigure o protecție corespunzătoare obiectivelor și persoanelor, acesta poate fi: antiefracție, antiincendiu,TVCI, acces controlat.

5. Centrala de alarmă = este componenta de bază a unui sistem de alarmă și este specializată în supravegherea semnalelor de stare venite de la detectori specializați și în raportarea schimbărilor de stare.

6. Senzor = echipament electronic de detecție specializat (mișcare, geam spart, fum, vibrații, inundație, gaz, etc.)

7. Tastatura = echipamentul electronic care permite acțiunile de armare/dezarmare, programare aunui sistem de securitate.

8. Sirena = este elemental de avertizare audio și/sau optic.

9. Wireless = comunicarea echipamentelor electronice pe unde radio.

10. Un senzor de mişcare PIR (Passive Infrared) = monitorizează emisiile în infraroşu din câmpul său vizual şi trimite semnal către placa conectată atunci când detectează mişcare. Din punctul de vedere al platformei Arduino, un senzor PIR se comportă la fel ca un buton.

11. PIR = pasiv infrared (detecție în infraroșu) = Acest dispozitiv funcționează detectând razele infraroșii emise de corpul uman (căldura acestuia).

12. Detectoarele duale PIR+MW = combină cele doua tehnoogii de detecție pentru a reduce pe cât posibil alarmele  false. Prin utilizarea logicii „si” se obține un detector mai puțin sensibil, a cărui arie de detecție este delimitată de granițele naturale existente (pereți, geamuri), insensibil la curenți de aer ceea ce determina o rată foarte redusă a alarmelor false.

13. Componenta cu microunde MW = detectoarele cu microunde sunt senzori activi care generează un câmp electromagnetic în spațiul protejat. Orice mișcare a unui corp care reflectă radiația electromagentică este sesizată și generează alarma. Detectoarele cu microunde se pot utiliza atât la interior cât și la exterior, nefiind sensibile la variații termice sau curenți de aer.

14. Zona de intrare = zona de conectare a perifericelor  centralei antiefracție(mișcare, geam spart, fum, vibrații, inundație, gaz, etc.)

15. Contact magnetic = se pune pe ușa de intrare( ușa lângă care vine pusă tastaura) oferă un timp programabil de dezarmare a alarmei.

Control Acces

1. Cititor stand alone = este un echipament care asigură accesul în încăperi pe bază de cartelă de proximitate. Datorită lipsei contactelor mecanice, proprii altor tipuri de cartele acest echipament prezintă o fiabilitate deosebită și o durată de funcționare ridicată. Aceste avantaje îl fac potrivit pentru utilizarea în locuri cu circulație intensă(nu prezintă uzură în timp). Sistemul este format dintr-un cititor de proximitate cu controller inclus care memorează codurile cartelelor. Cititorul de proximitate poate fi montat pe perete sau îngropat sub tencuiala. La prezentarea unei cartel de proximitate valide in fata cititorului(3-10cm),controller-ul dă un semnal de deschidere a ușii. Pe lângă varianta”stand-alone” se poate oferi și varianta “tandem” pentru cazul în care se dorește controlul unei căi de acces în ambele sensuri.

2. Cititor de proximitate = este folosit ca și comandă de ieșire în sisteme de control acces. Conectat la sistemele autonome înregistrează ieșirea și permite funcționarea sistemului ca și Antipassback.

3. Buton de ieșire = în sisteme de control acces, pentru deschiderea ușilor cu încuietori electrice (electromagneți, bolturi electrice etc.), în caz de urgență.

4. Control rond = este destinată verificării personalului care desfășoară activități de patrulare în teren sau incinte, pe baza unui traseu și a unui program orar prestabilit.

Aplicații specific ale acesteia pot fi:

 • -control al rondului personalului de pază însărcinat cu patrularea în punctele cheie ale perimetrelor monitorizate, spre exemplu platforma de producție, campusuri universitare, etc;
 • -control al rondului personalului  de asistentă medicală în spitale;
 • -control al mentenanței  și  inspecției echipamentelor sau utilajelor aflate pe perimetre  extinse;
 • control al traseelor de livrare mărfuri, s.a.m.d.

5. Cititor biometric = sunt o alternativă modernă de securizare a intrărilor, securizare realizată prin folosirea sistemului dual de control al accesului (PIN/PROX si amprentă digitală).

6. Turnichet = sunt dispozitive electromecanice gândite să împarta fluxul de persoane la unu (o singură persoană poate trece prin turnichet la un moment dat). Mai mulți turnicheți aliniați pot forma căi de trecere, fără a mai fi necesara instalarea unor bariere de ghidaj suplimentare.
Turnicheții și porțile batante sunt compatibile cu orice tip de aplicație electronică de acces control.

7. Centrala control acces = dispozitiv de comandă pentru cititoare de proximitate, electromagneți

8. Electromagnet  = dispozitiv de reținere al unei uși atunci când primește alimentare / este întreruptă alimentarea cu energie.

Sisteme Alarmare Incendiu

1. Detector de fum optic = componentă a sistemului de detectare a incendiului care conţine cel putin un senzor şi care, constant sau la intervale regulate, monitorizeazăcel puţin un parametru fizic şi/sau chimic asociat cu incendiul şi care furnizeazăcel puţin un semnal corespunzător la echipamentul de control şi semnalizare

2. Detector de caldură = detector care răspunde la o creştere de temperatură

3. Detector de fum cu camera de ionizare = detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenţii de ionizare din interiorul detectorului.

4. Detector optic de fum = detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbţia sau difuzia unei radiaţii în domeniul infrarosu, vizibil şi/sau ultraviolet al spectrului electromagnetic.

Detectoarele de fum pot fi clasificate după cum urmează:

 • detector de fum cu camera de ionizare: Detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenţii de ionizare din interiorul detectorului.
 • detector optic de fum: Detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbţia sau difuzia unei radiaţii în domeniul infrarosu, vizibil şi/sau ultraviolet al spectrului electromagnetic.

5. Detector de gaz = detector sensibil la produse de combustie şi/sau descompunere termică.

6. Detector de flacară = detector care răspunde la radiaţia electromagnetică emisă de flăcările unui incendiu.

7. Detector multisenzor = detector care răspunde la mai mult de un parametru al incendiului.

8. Detector static = detector care iniţiază o alarmă când mărimea parametrului măsurat depăşeste o anumită valoare, pentru un timp suficient.

9. Detector diferenţial = detector care iniţiază o alarmă când diferenţa (în mod normal mică) între mărimile parametrului măsurat în două sau mai multe locuri depăşeşte o anumită valoare, pentru un timp suficient.

11. Detector de rata de creştere (velocimetric) = detector care iniţiază o alarmă când rata de schimbare a parametrului măsurat cu timpul depăşeşte o anumită valoare, pentru un timp suficient.

11. Detector punctual = detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinătatea unui punct fix.

12. Detector multipunctual = detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinătatea unui număr de puncte fixe.

13. Detector liniar = detector care răspunde la parametrul sesizat în vecinatatea unei linii continue.

14. Detector resetabil = detector care, după răspuns, poate fi trecut din starea sa de alarmă în starea sa normală de veghe, din momentul în care condiţiile care au declanşat intrarea lui în stare de alarmă încetează, fără a fi necesar să se înlocuiască unul din elementele sale.

Un detector resetabil poate fi clasificat după cum urmează:

 • detector autoresetabil: Detector resetabil care trece automat el însuşi în starea sa normala de veghe.
 • detector resetabil de la distanţă: Detector resetabil care poate fi trecut în starea sa normală de veghe printr-o operaţie efectuată de la distanţă.
 • detector resetabil local: Detector resetabil care poate fi trecut în starea sa normală de veghe printr-o operaţie manuală efectuată la detector.

15. Detector neresetabil (cu elemente schimbabile) =  detector la care, după răspuns, trebuie înlocuite una sau mai multe componente pentru a trece în starea sa normală de veghe.

16. Detector neresetabil (fara elemente schimbabile) = detector care, după răspuns, nu mai poate fi trecut în starea sa normală de veghe.

 • detector amovibil: detector care este proiectat astfel încât să permită cu uşurinţă demontarea din poziţia sa normală de funcţionare pentru scopuri de mentenanţă şi întreţinere.
 • detector inamovibil: detector la care modul de montare este astfel încât demontarea uşoară din poziţia sa normală de funcţionare, pentru scopuri de mentenanţă şi întreţinere, nu este posibilă.

17. Detector cu două stări = detector care generează una din cele două stări de ieşire relativ la conditiile de „veghe” sau „alarmă de incendiu”.

18. Detector multistare = detector care generează o stare de ieşire dintr-un număr limitat (mai mare de două) în legatură cu condiţiile de „veghe”, „alarmă de incendiu” sau cu alte condiţii anormale.

19. Detector analogic = detector care generează un semnal de ieşire ce reprezintă valoarea parametrului sesizat.

20. Sirena de incendiu = componentă a sistemului de alarmă incendiu neinclusă în echipamentul de control şi semnalizare, care este utilizată pentru a avertiza starea de incendiu, de exemplu o sirenă sau un semnalizator optic.

21. Buton de incendiu = componentă a unui sistem de detectare şi de alarmă incendiu care este utilizată pentru semnalizarea manuală a unei alarme.

22. Dispozitiv de transmisie alarmă la incendiu = echipament intermediar care transmite un semnal de alarmă de la un echipament de control şi semnalizare  la o statie de recepţie a alarmei .

23. Staţie de recepţie alarmă la incendiu = staţie de la care pot fi iniţiate în orice moment măsuri necesare de protecţie la incendiu şi de intervenţie la incendiu.

24. Comanda sistemelor automate de intervenţie împotriva incendiului = un dispozitiv automat folosit pentru acţionarea unui echipament automat de protecţie împotriva incendiului, după recepţia unui semnal de la echipamentul de control şi semnalizare.

25. Echipament de protecţie împotriva incendiului = echipament automat de control şi de intervenţie împotriva incendiului, de exemplu o instalatie de stingere.

26. Dispozitiv de transmisie semnal de defect = echipament intermediar care transmite un semnal de defect de la echipamentul de control şi semnalizare la o staţie de recepţie semnal de defect.

27. Staţie de recepţie semnal de defect = un centru de la care pot fi iniţiate măsurile corective necesare.

28. Echipament de alimentare cu energie = componenta unui sistem de detectare si de alarmă incendiu care alimentează cu energie echipamentul decontrol şi semnalizare  şi acele componente alimentate cu energie de echipamentul de control şi semnalizare. Echipamentul de alimentare cu energie poate include multiple surse de alimentare (de exemplu sursa principala – reţea şi sursa de rezervă).

29. Elemente pentru conectare = toate elementele care formează legăturile între diferitele componente ale unui sistem de detectare şi de alarmă incendiu.

30. Detector de fum autonom(wireless) = dispozitiv care dispune de alimentare locală (baterii) care conţine elemente de detecţie a fumului şi care este proiectat pentru declanşarea unei alarme de incendiu în aplicatii casnice.

31. Detector de gaz autonom(gpl, butan) = dispozitiv care dispune de alimentare locală (baterii) care conţine elemente de detecţie a gazalui şi care este proiectat pentru a preveni scaparile necontrolate de gaz  în aplicatii casnice.

32.Centrala de incendiu = staţie de la care pot fi iniţiate în orice moment măsuri necesare de protecţie la incendiu şi de intervenţie la incendiu.

33. Sistem de comandă a sistemelor automate de intervenţie împotriva incendiului = un dispozitiv automat folosit pentru acţionarea unui echipament automat de protecţie împotriva incendiului, după recepţia unui semnal de la echipamentul de control şi semnalizare